1. kvartal måne og Regulus 21. maj

I aften - 21. maj 2018 - passerer den halvt oplyste første kvartmåne 1, 5 grader (3 månediametre) nord for Regulus, den lyseste stjerne i stjernebilledet Leo Løven. Næsten alle over hele verden kan bruge månen til at finde stjernen Regulus denne aften.

Bare se efter månen på aftenhimmlen. Den nærliggende lyse stjerne vil være Regulus.

Der er lille chance for at begå en anden stjerne for Regulus, fordi Regulus er den eneste lyse genstand inden for et stenkast fra 21. maj-månen. Stadig finder du to meget lysere “stjerner” på 21. maj-himlen. Et langt spring mod øst (mod solopgangsretningen) er en planet, kæmpe Jupiter. Det er det næstlyseste stjernelignende objekt i maj-aftenhimmlen. Og det lyseste stjerne-lignende objekt? Det ville være Venus, der nu sidder i vest ved natten og tidligt på aften, og går ikke længe efter solen.

Du skal begynde at lægge mærke til månen i nærheden af ​​Jupiter, der begynder omkring den 25. maj.

Månen når sin halvbelyste første kvartal fase den 22. maj kl. 3:49 UTC (oversæt til din tid). Selvom den første kvartmåne sker på samme øjeblik verden over, adskiller timen sig efter tidszone. Her i USAs tidszoner kommer den første kvartmåne den 21. maj kl. 23.49 EDT, 22.49 CDT, 21.49 MDT og 20.49 PDT. En første kvartmåne stiger omkring middagstid og går ned omkring midnat, set fra hele verden.

Vil du vide den nøjagtige fase af månen på nuværende tidspunkt? Klik her. Vil du vide, hvilken konstellation månen bevæger sig lige nu? Klik her.

Kort over stjernebilledet Leo via IAU. Ekliptikken skildrer den årlige vej for solen foran stjernebilledet i stjernetegn. Solen passerer hvert år foran stjernebilledet Leo fra omkring 10. august til 17. september og har sin årlige forbindelse med stjernen Regulus den 23. august eller i nærheden.

Ligegyldigt hvor du bor overalt i verden, bevæger månen sig altid mod øst i forhold til stjernetegn (og planeter) i dyrekredsen. Det på trods af det faktum, at månen og Regulus bevæger sig vestover over himlen (som solen om dagen) på grund af Jordens rotation. Den østgående bevægelse af månen i forhold til baggrundsstjernerne er forårsaget af månens bane omkring Jorden. Fra i aften og i løbet af de næste flere dage kan du bemærke månens orbitalbevægelse, når den fortsætter med at rejse øst for stjernen Regulus.

Nederste linje: I aften - 21. maj 2018 - parerer månens første kvartal sig med stjernen Regulus, den lyseste stjerne i stjernebilledet Leo Løven.