Full Harvest Moon 24.-25. September

Øverst: 2017's Harvest moon via vores ven Steve Scanlon Photography i Holmdel, New Jersey ..

Fuldmåne falder den 24. september 2018 for os i Amerika og den 25. september for store dele af resten af ​​verden (mere om nøjagtige tider nedenfor). Det er den første fuldmåne på efteråret for den nordlige halvkugle og den første fuldmåne på foråret for den sydlige halvkugle. Det er den nærmeste fuldmåne til septemberjævndøgn. Det gør det til den nordlige halvkugles høstmåne!

Uanset hvor du bor overalt i verden, ser månen dig fuldt ud både den 24. og den 25. september og lyser natten fra skumring til daggry.

Den nøjagtige tid for fuldmåne kommer for os alle på samme øjeblik verden over, men vores ure læser forskelligt efter tidszone.

2017's Harvest Moon stiger over den centrale Cascade Range i USA vest via Gary Peltz.

Cresen af ​​månens fulde fase er den 25. september 2018, klokken 02:52 UTC; oversæt UTC til din tid. For USAs fastland er det 24. september kl. 22:52 EDT, 21:52 CDT, kl. 20:52 MDT, 19:52 PDT, 18:52 AKDT (Alaska Daylight Time) og 16:52 HST (Hawaiian Standard Time).

Verdensomspændende kort over dagen og nætter sider af Jorden på det nøjagtige øjeblik af fuldmåne (25. september 2018 kl. 2:52 UTC) via US Naval Observatory. Skygge linjen til venstre viser solnedgang 24. september. Skygge linjen til højre viser solopgang den 25. september.

I nærheden af ​​fuldmåne forbliver månen mere eller mindre overfor solen hele natten. En fuldmåne (eller næsten fuldmåne) stiger i øst omkring solnedgang, klatrer højest op om natten omkring midnat og går ned i vest omkring solopgang.

I denne henseende viser fuldmåne den samme egenskab i både den nordlige og den sydlige halvkugle.

Ikke desto mindre viser denne nærmeste fuldmåne til septemberjævndøgningen særlige karakteristika for både den nordlige og den sydlige halvkugle, der er relateret til månens opgangstid og stedet for månen op langs din østlige horisont.

Greg Redfern fangede en månekorona omkring 2017's fulde høstmåne.

I gennemsnit stiger månen 50 minutter senere hver dag. For os på den nordlige halvkugle udviser månestigningen efter fuldmåne i september en minimal forsinkelse. Fra 40 grader nord (Denver, Colorado eller Philadelphia, Pennsylvania) stiger månen nu ca. 30 (i stedet for 50) minutter senere dagligt. Fra Anchorage, Alaska (lige nord for 60 grader nordlig breddegrad) stiger månen kun 10 minutter senere dagligt.

Jo højere breddegrad, jo større er Harvest Moon-effekten - virkningen af ingen stor forsinkelse mellem solnedgang og månestigning - i sæsonen med aftagende dagslys.

På sydlige breddegrader på den sydlige halvkugle, hvor det nu er forår, er effekten modsat. Om foråret stiger månen mere end 50 minutter senere på aftener efter fuldmåne i september.

Vil du vide, hvornår månen stiger de næste flere dage i din del af verden? Klik her og husk at tjekke månefaserne og måneskift- og månesætkasserne .

I det tidlige efterår, ved solnedgang, gør ekliptikens vinkel - solens årlige sti eller månens månedlige sti foran stjernebillederne - en smal vinkel med horisonten. Billede via classicastronomy.com.

Men vi nævnte en anden effekt sammen med tidspunktet for måneskift. Det drejer sig om stedet for månopgang i din østlige horisont.

Alle fulde måner stiger overfor solen. Det er det, der får en fuldmåne til at se fuld. Tæt på det nøjagtige tidspunkt for denne septembermåneopgang, fra en hvilken som helst del af verden, stiger månen omtrent ret øst.

Fra den nordlige og den sydlige halvkugle finder du månen stiger længere og længere nord langs din østlige horisont hver aften i den næste uge eller deromkring. Ved du ikke, hvilken vej der er nord? Intet problem. Når du står mod øst, er nord din venstre.

Fra den nordlige halvkugle betyder disse mere nordlige månestigninger en reduceret forsinketid mellem på hinanden følgende månestigning. På den sydlige halvkugle øger disse mere nordlige måneforhængelser forsinkelsen mellem successive månestigninger.

Tjek nedenstående skema.

Den smalle vinkel på ekliptikken betyder, at månen stiger markant længere nord på horisonten, fra en nat til den næste. Så set fra nordlige breddegrader er der ingen lang mørkeperiode mellem solnedgang og måneropgang. Billede via classicastronomy.com.

Forresten, seks måne måneder (fulde måner) fra nu - den 21. marts 2019 - vil det være den sydlige halvkugles tur til at nyde en fuld høstmåne. På det tidspunkt, fra hele verden, vil de sydgående månestigning efter fuldmånen i marts 2019 give sydlige breddegrader med den korte forsinketid mellem på hinanden følgende månestigning.

Kan du ikke få nok af høstmånen? Mike Cohea fanget videoen nedenfor… den 5. oktober 2017 høstmåne stiger bag Old Scituate Fyrtårn i Scituate, Massachusetts.

MikeCohea_HarvestMoon_TL fra Mike Cohea: Multimedieproducent på Vimeo.

Nederste linje: Fra omkring ordet den 24. og 25. september 2018 - nyd måneskin til skumring indtil daggry. Det er den nordlige halvkugls fulde høstmåne og den sydlige halvkugles første fuldmåne på foråret.