Vandrende hunner giver slæberne

De hårde kæmper med skårne stags er muligvis de mest berømte symboler på hanner, der konkurrerer om hunner i dyreriget. Men det viser sig, at stags ikke har tingene deres egen måde.

Fotokredit: paulmcdee

De sætter muligvis deres liv på linjen for at vinde og holde fast i deres eget eksklusive 'harem' af hunner, men disse hunner forbliver ikke nødvendigvis sat.

Faktisk vandrer de ofte væk og parrer sig med en anden frier, ifølge en ny rapport i Behavioral Ecology af forskere fra universiteterne i Edinburgh og Cambridge og fra James Hutton Institute.

En langtidsundersøgelse af rådyret på Isle of Rum viser, at 43 procent af kvinderne flytter til et nyt harem i løbet af deres korte fertilitetsperiode, og 64 procent af dem har rejst en betydelig afstand for at gøre det - nogle lige så meget som fire kilometer.

Fotokredit: Peter Trimming

Cirka 45 procent af disse såkaldte 'rut excursions' ender i, at kvinden bliver imprægneret af hannen i hvis harem hun er flyttet. Disse går ikke bare rundt for sjovt; deres rejser har vigtige konsekvenser, som mænd får til at videregive deres gener. Dr. Katie Stopher fra University of Edinburgh er hovedforfatter af papiret. Hun sagde:

Det var enormt overraskende, da vi indså, hvor almindelig denne opførsel er - vi havde antaget, at det kun var et par kvinder, der foretog rutududflugter, men det viser sig, at det er næsten halvdelen af ​​dem. Og de bevæger sig meget store afstande - resten af ​​tiden holder de sig tæt på deres hjemmekredse, så det er meget usædvanligt at finde nogle af dem fire kilometer væk.

Alligevel er forskerne stadig ikke sikre, hvorfor kvinderne gør dette. Deres analyse viser, at de ikke ser ud til at rejse for at parre sig med en foretrukken mand. De er ikke mere tilbøjelige til at flytte for at parre sig med ældre hanner, eller med mænd med større harems, eller endda med mænd, der er mindre tæt knyttet til dem - hvis beviserne havde understøttet det, kunne den sidstnævnte hypotese antydet, at deres udflugter var bestræbelser på at undgå risikoen for indavl.

Stopher siger, at der er behov for mere forskning for at finde ud af, nøjagtigt, hvad kvinder får ud af denne opførsel - at koste lange landevejsrejser koster en masse energi, så antagelig får hunnerne en vis fordel, eller de ville ikke gøre det. Det faktum, at de kun tager ud på disse udflugter i løbet af deres korte parringsvinduer, antyder kraftigt, at de er forbundet med parring og ikke mad, miljøforhold eller andre mere generelle faktorer.

Hun foreslår, at to mulige ideer er, at de vandrende hunner reagerer på overdreven chikane i deres oprindelige gruppe og leder efter en mand, der kan yde bedre beskyttelse mod uønskede fremskridt, eller for en mand, som de har parret sig i tidligere år.

Den første mulighed antyder, at kvinder ville være mere tilbøjelige til at flytte ind i harems af større mænd med mere imponerende gevir, da disse funktioner hjælper mænd med at vinde kampe og således forbedre deres chancer for at forsvare deres hunner mod imponerende rivaler. Disse mænd ville også sandsynligvis have større harems allerede, men hvis denne hypotese var sand, kunne man forvente, at undersøgelsen viser, at kvinder sandsynligvis flytter til sådanne større grupper, som det ikke gjorde.

Den anden mulighed rejser også yderligere spørgsmål - hvorfor skulle en kvindig ville parre sig gentagne gange med den samme mand, hvis han ikke er et mere imponerende eksemplar på nogen mærkbar måde?

Udflugterne varer kun i den 24-timers 'estrus' periode, hvor de er frugtbare. En hjort forsøger muligvis at stoppe et medlem af hans harem, som forviller sig i løbet af denne periode, men han kan ikke stoppe hende, hvis hun er beslutsom - og under alle omstændigheder vil hun ofte vente, indtil han kæmper mod en rival og glider væk, mens han er distraheret.

Undersøgelsen er baseret på data indsamlet over 34 år med tæt overvågning af den vilde rødhjort, der lever på Isle of Rum, ud for Skotlands vestkyst. Hjortene bliver ikke afskåret inden for studieområdet, men er ellers identiske med hjorte på fastlandet, så formodentlig foregår denne slags ting overalt i England.

Denne forskning vil hjælpe med at belyse kompleksiteten i dyrs parringsadfærd og af de undertiden modsatte strategier, som mænd og kvinder vedtager for at få overhånd.